Dé 10 corona preventie­maatregelen voor bedrijven

De WHO heeft een tijd terug de noodtoestand uitgeroepen wegens het coronavirus die de ziekte COVID-19 veroorzaakt en vraagt bedrijven voorzorgsmaatregelen te nemen om werknemers en bedrijf te beschermen. Maar wat zijn nu precies die aanbevelingen en hoe worden ze omgezet in de praktijk?

1. Plaats ontsmettingsverdelers op de werkvloer

Installeer ontsmettingsdispensers bij het sanitair en op andere plaatsen op de werkvloer. Hang posters van de WHO op om het wassen van de handen te promoten en combineer dit met infosessies en communicatie via intranet. Zo voorkomt u dat medewerkers wiens handen besmet zijn, vervolgens hun ogen, neus of mond besmetten.

2. Verplicht een échte clean desk policy

Een van de belangrijkste manieren hoe COVID-19 zich verspreidt, is via aanraking van oppervlaktes en materiaal. Clean desk policy is dus nu echt een must. Laat medewerkers niet alleen dagelijks hun spullen opbergen en materiaal uitwisselen via virusdodende lockers, maar ook zelf hun bureau, toetsenbord en telefoon ontsmetten.

Download infobrochure over virusdodende lockers

3. Promoot en faciliteer ‘ademhalingshygiëne’

Communiceer aan medewerkers via posters, meetings en intranet dat ze minimum twee meter afstand moeten houden bij hoesten en niezen. Niezen gebeurt in de elleboog of in een papieren zakdoek. Stel voor het wegwerpen afgesloten (pedaal)vuilnisbakken ter beschikking.

4. Vermijd onnodige dagdagelijkse contacten in de ontvangstruimte

De inkomhal is als semipublieke ruimte de antivirale pakketautomaat voor uw bedrijf. Beperk zowel de bewegingsruimte van koeriers en leveranciers als interactie met medewerkers. Laat hen antivirale pakketautomaat in een antivirale pakketautomaat en verklein het risico op besmetting voor zowel medewerkers als leverdiensten.

5. Vraag personeel internationaal reisadvies te volgen

Medewerkers kunnen via deze webpagina van WHO de laatste informatie opzoeken met betrekking tot de verspreiding van COVID-19. Druk hen op het hart de instructies van de lokale overheden strikt na te leven. Stuur sowieso geen oudere medewerkers of personeel dat diabetes, een hart- of longziekte heeft naar risicogebieden.

6. Geef ontsmettingsmiddel mee op zakenreis

Stel voor reizen 24/7 flesjes alcoholisch ontsmettingsmiddel (< 100 ml) en papieren zakdoeken ter beschikking via hygiënische lockers en geef de contactgegevens van de bedrijfsverantwoordelijke mee voor in geval van ziekte. Informeer ze altijd twee meter afstand te houden van mensen die hoesten of niezen.

7. Monitor 14 dagen na thuiskomst van vakantie of zakenreis

Medewerkers die terugkomen uit een COVID-19 regio moeten verplicht zichzelf gedurende 14 dagen controleren op corona-symptomen en twee maal per dag hun temperatuur opnemen. Bij een milde hoest of koorts (> 37,3°C) moeten ze thuisblijven, zich afzonderen en de hulpdiensten inlichten over hun symptomen en reistrajecten.

8. Beperk fysiek contact met bezoekers

Laat bezoekers zich registreren op een autonoom werkend en antiviraal visitor management systeem, zonder tussenkomst van de receptiemedewerker(s). Bij registratie krijgt de bezoeker uw preventiemaatregelen te lezen en moet hij deze aanvaarden alvorens de gastheer hem komt ophalen.

Vrouw die van thuis werkt

9. Intensiveer e-meetings en thuiswerken

Laat medewerkers regelmatig van thuis uit werken, zeker bij lichte hoest of niesbuien. Motiveer klanten, leveranciers en zakenpartners om te overleggen via conference calls. Op die manier worden medewerkers en partners gewoon aan deze manier van werken en verzeker je de continuïteit bij een eventuele uitbraak. Laat medewerkers bij uitbraak van COVID-19 publiek transport en drukke plaatsen zoveel mogelijk vermijden.

10. Maak een noodplan op en voorzie een isolatieruimte

In het plan moet een afgeschermde ruimte voorzien worden waarin iemand met COVID-19 symptomen kan opgevangen worden. Beperk bij een incident het aantal mensen dat contact kan hebben met de zieke en betrek de hulpdiensten. Identificeer in het plan personen met een hoger risicoprofiel (zoals actieve reizigers, diabetici en hartpatiënten) en volg hun situatie op zonder discriminatie of stigmatisering.

Gerelateerd