Open mobile menu
Header Steden gemeenten Deserted City

Hoe steden en gemeenten hun lokale handelaars door deze moeilijke tijd kunnen helpen

Kantoor
Icon readtime
5 min

De coronacrisis raakt lokale handelaars bijzonder hard. De overheid sloot het merendeel van de winkels, maar staat handelaars wel toe hun zaak open te houden als afhaalpunt.. Goed bedoeld om de pijn wat te verzachten, maar voor de meeste winkels is dit in de praktijk moeilijk uitvoerbaar. Waar gaat het over en hoe kunnen steden en gemeenten hen helpen?

Blog steden gemeenten comanies closed covid

Dringend nood aan een overkoepelende slimme service

Niet alle handelaars hebben de knowhow en de middelen om in deze crisistijden snel te schakelen en een webshop te beginnen. Dus kiezen ze voor een eenvoudige oplossing: ze nemen bestellingen aan per telefoon of via Instagram en maken die dan klaar voor de klant. Die kan zijn pakje komen ophalen in de winkel of vraagt om een levering per post. Beide scenario’s zijn lastig voor winkeliers. Ofwel moeten ze de winkel openhouden voor enkele afhalingen per dag, wat economisch niet haalbaar is: hier personeel voor voorzien is niet echt een optie. Ofwel moeten ze verschillende keren per dag naar het postkantoor, en dat is dan weer lastig door de beperkte openingsuren en de lange wachttijden, die veroorzaakt worden door de huidige toevloed aan pakjes. Een stad of gemeente kan de handelaars helpen door een onbemand afhaal- en verzendpunt te installeren.

Geef alle handelaars ‘hun’ slim afhaalpunt

Concreet gaat het erom dat er een slimme Bringme Box wordt geïnstalleerd op een centraal gelegen plaats in de gemeente, die erg toegankelijk is voor burgers en handelaars: het culturele centrum, de bibliotheek, het gemeentehuis, een leegstand pand, … Deze box doet dan dienst als onbemand afhaalpunt waarin alle plaatselijke handelaars en dienstverleners (zoals kappers e.a.) hun bestellingen kunnen deponeren voor hun klanten. Op deze manier kunnen ze toch nog telefonische of online bestellingen op een efficiënte manier afwerken. De klanten op hun beurt halen hun pakket op wanneer het hen best uitkomt.

De box fungeert ook als onbemand verzendpunt voor alle (online) bestellingen van de handelaars waarvan de klant vraagt ze aan huis te leveren: bpost verzorgt immers een dagelijkse ophaling vanuit de box. Met als groot voordeel dus dat ze niet langer voor elke bestelling opnieuw naar het postkantoor moeten.

Blog Steden gemeenten Bittersweet

Hoe werkt het?

Met een Bringme Box kan elke handelaar een account aanmaken waardoor hij gebruik kan maken van de app. Hij heeft alleen maar het e-mailadres van de klant nodig en kan via de app een vak reserveren voor de levering. De klant ontvangt automatisch per e-mail een unieke ophaalcode van zodra de handelaar de bestelling in de box klaarzet. Hij kan de levering ook personaliseren door een tekstje en een foto van de bestelling toe te voegen in zijn bericht. Wil hij een bestelling versturen per post? Dan maakt hij via de app eenvoudig zelf zijn verzendlabels aan, hij print ze af en deponeert ze voor verzending in de box. Eén keer per dag komt bpost de pakketten ophalen. Zo eenvoudig is het.

Vlaamsegemeenschap Box Delivery Bubble Post

Scherpe huurformules gefaciliteerd door de Vlaamse overheid

Bringme heeft recent een raamovereenkomst afgesloten met de Vlaamse Overheid waardoor steden en gemeenten kunnen genieten van zeer interessante huurtarieven en heel snel kunnen schakelen: ze hoeven geen aanbesteding uit te schrijven. Zo kunnen ze noodlijdende handelaars, met een minimale inspanning, zo snel mogelijk een hart onder de riem steken.

Wat na de lockdown?

Het is duidelijk dat ophalen en verzenden van bestellingen, naast het uitbaten van een fysieke winkel, definitief zijn intrede heeft gedaan voor de lokale handelaar. Meer en meer mensen ontdekken het comfort van pakjesleveringen en dat aantal zal alleen maar toenemen. Door een Bringme Box in uw gemeente te installeren, geeft u elke handelaar een verlengstuk van zijn winkel in de gemeente. Dit soort van slimme infrastructuur zal hen blijvend ondersteunen, wat de toekomst ook brengt. Los daarvan creëert u op deze manier gelijke kansen voor alle handelaars die het al moeilijk genoeg hebben om op te boksen tegen de grote e-commercespelers.

Meer weten over de mogelijkheden van de box in uw stad of gemeente?