Terugkijken op heel hard vooruit gaan - deel 2

In deel 1 lazen we hoe Jo Vandebergh via een veelbewogen parcours tot een visie kwam die later de basis van Bringme zou worden. Deel 2 neemt ons 10 jaar terug in de tijd naar het prille begin van wat later Bringme zou worden en geeft een boeiend beeld over de visie achter het merk. Een must-read voor al wie Bringme wil begrijpen.

Een interview met Jo Vandebergh, CEO Bringme

Na een vliegende start in de autoverkoop en omzwervingen langs kinderkleding, food, vastgoed en ziekenhuissoftware (je leest alles over het boeiende parcours van Jo Vandebergh in deel 1) begon het idee voor een slimme thuisleveringskast te rijpen in 2006. Eén probleem: 10 jaar geleden bestelden we in België nog zo goed als niets online. Toch ging Jo ervan uit dat online shoppen een succes ging worden. We zijn erg benieuwd naar hoe dat prille idee uitgroeide tot wat Bringme vandaag is.

We vallen met de deur in huis: is er veel veranderd aan dat prille idee?

De essentie is hetzelfde gebleven, maar aan de rest is best veel veranderd. Ik herinner me die eerste tekening nog: de kast stond getekend op de muur van een appartement. Als je door die kast keek, zag je een vrouw haar net geleverde boodschappen uit de box halen terwijl de kinderen hun huiswerk maakten. Hoe zo'n toeleveringskast eruit moest zien, wisten we duidelijk nog niet. We hebben het hele internet gescreend, maar er was geen enkel systeem op de markt dat ook maar deels aan de verwachtingen voldeed. Dus dacht ik: we maken het zelf.

Ik had ondertussen kennis opgebouwd met de ziekenhuissoftware en ik had ontwikkelaars in dienst die konden beginnen bouwen. De initiële bedoeling was om een soort digitale butlerservice te ontwikkelen: MyJames bestond uit een mozaïek van functies die je gemak thuis verhogen. Maar als kleine speler was een ontwikkeling met zoveel functies onhaalbaar. Dus focus was belangrijk. Tussen al die functies was er altijd eentje die er tussenuit sprong en dat was de thuisleveringskast. Dus alle focus is daarheen gegaan.

De eerste Bringme Box hebben we op maat van de Balk van Beel ontwikkeld. Daar heeft elk appartement ondertussen al vier jaar een eigen toeleveringskast. Door het systeem te ontwikkelen en in actie te zien, is alles in een stroomversnelling terechtgekomen. Ik besefte: als we dit nu eens gemeenschappelijk maken, dan hebben we echt een product voor iedereen en kunnen we in theorie elk gebouw voorzien van zo'n slimme logistieke unit.

Is dat vandaag nog altijd de essentie van de Bringme Box?

Eigenlijk wel. Alles begint en eindigt bij die logistieke unit. Maar wat als je die nu met elkaar verbindt in een netwerk? Hoe meer ik over Bringme begon na te denken, hoe meer mogelijkheden er ontstonden. En hoe meer ik over de mogelijkheden nadacht, hoe meer mogelijkheden er door die mogelijkheden ontstonden. Ik werd er in het begin echt gek van. Als holistisch denker heb je geen seconde rust want je probeert altijd het volledige plaatje in kaart te brengen. Ik merkte dat Bringme veel meer was dan een oplossing voor het probleem van thuisleveringen, het was een verhaal op zich. Maar hoe vat je zoiets in 1 zin: tot op de dag van vandaag is het niet gelukt. Elke definitie lijkt afbreuk te doen aan de mogelijkheden.

Durf —detaillisme — wendbaarheid — innovatie: dat lijken me vier eigenschappen die jou kenmerken. Am I close?

Close! Al zou ik innovatie willen veranderen in complexiteit: de wanorde terug op orde krijgen, ontwarren. Dingen die te complex lijken om eraan te beginnen, triggeren mij enorm. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met ons eerste grote Handsfree Shopping project in Gent, een complex kluwen van betrokken partners met heel wat valkuilen. Hoe groter de complexiteit wordt, hoe scherper ik sta en hoe meer ik gemotiveerd raak om het tot een goed einde te brengen. Ik denk dat ik vandaag in de meest spannende periode van mijn leven zit. Ik beschouw het als een privilege dat ik mag meewerken aan iets ongelofelijk boeiends, iets wat echt impact heeft, niet onder de klokkentoren, maar op wereldschaal. In een wereld die zo snel verandert, is weinig speling om iets nieuws te doen. Als je dat dan toch kan doen en mensen hun dagelijkse gewoontes kan veranderen, dan moet je daar dankbaar voor zijn. Ik wil deel uitmaken van de technologische revolutie die nu aan de gang is.

Welke waardevolle lessen uit je vorige projecten neem je mee in Bringme?

Oei, dat vind ik een moeilijke… Ik heb zoveel dingen geleerd, ik heb geen top 3. Het voordeel van mijn uitzonderlijk parcours en de diversiteit van de dingen die ik gedaan heb, is dat ik ervaring heb op veel verschillende terreinen en geleerd heb tegelijk aan de meest uiteenlopende taken te werken. Nog een voorsprong is waarschijnlijk de commerciële feeling die ik ontwikkeld heb. Hoe pakken we die markt aan en hoe wringen we die de nek om? Als ik terugkijk op de voorbije 18 maanden vind ik dat we dat zo slecht nog niet gedaan hebben gezien de complexiteit van wat we met Bringme brengen.

Wat zijn de prioriteiten voor Bringme naar de toekomst toe?

De topprioriteit moet zijn dat we een product bouwen dat beter is dan de rest. De tweede prioriteit is schaal: zo snel mogelijk zo groot mogelijk worden. Op voorwaarde natuurlijk dat we een topproduct blijven bouwen. Daarbij willen we de trend voor blijven. De markt verwacht op dit moment 'home delivery' en dat is logisch: niets zo handig als iets ontvangen als je thuis bent. Maar wat wij doen, gaat verder. Met Bringme krijg je de mogelijkheid je bestellingen te laten leveren op het werk: 'before-home delivery'. Nog beter dus dan een thuislevering, want je pakketje wordt veilig en discreet bewaard tot jij beslist: dit is het ideale moment om het mee te nemen. Verder moet Bringme als digitale speler vooral oog hebben voor alles wat zich offline afspeelt. Het fysieke, daar moeten wij heel hard op inzetten. We zijn en blijven mensen. Daarom moeten we die fysieke omgeving blijven omarmen en verbinden. Noem het — letterlijk — met beide voeten op de grond staan in een digitale wereld.

Dat gaan we onthouden, bedankt voor het interessante gesprek!