De virtuele receptie is een ingenieuze combinatie van innovatieve en gebruiksvriendelijke software en hardware. Daarmee kunnen bedrijven hun receptie automatiseren. Het systeem maakt komaf met de repetitieve taken van receptionisten. Het is een veilige en kostenbesparende oplossing die de toegangscontrole vlot laat verlopen, de bezoekersregistratie automatiseert en inkomende post, pakketten en leveringen ontvangt en bewaart.
Met meer dan 1500 klanten en over de 300.000 gebruikers verspreid over 5 landen, heeft technologiebedrijf Bringme ogen en oren bij tal van bedrijven uit heel diverse sectoren, van klein tot groot. Volgens hen is er duidelijk een kleine revolutie bezig op de werkvloer: organisaties zien in dat een aantal evoluties blijvend zijn, wat hen dwingt tot structurele veranderingen. Een overzicht van de opvallendste trends en de daaruit voortvloeiende opportuniteiten. CEO Jo Vandebergh deelt zijn inzichten.
Om de gezondheid van de werknemers te beschermen, legt minister van werk Pierre-Yves Dermagne een nieuwe administratieve maatregel op aan bedrijven. Ze moeten elke maand, via een corona telewerkaangifte, op de portaalsite van het RSZ aangeven welke werknemers niet kunnen telethuiswerken. Maar dat is niet noodzakelijk slecht nieuws. Er bestaan immers ook slimme registratiesystemen die voordelen opleveren voor bedrijven en werknemers.
Wat kost een receptionist? En wat kost een virtuele, onbemande receptie? Ontdek wat het automatiseren van receptietaken kan opbrengen voor uw bedrijf.
Zeven op de tien bedrijven hebben ontdekt dat ze in de toekomst minder kantoorruimte nodig zullen hebben, zo blijkt uit onderzoek. Anders gezegd: de vraag naar kantoorruimte verkleint, het aanbod vergroot. Bedrijven die het verhuren van kantoren en coworkingspaces als businessmodel hebben, zien we een tandje bijsteken inzake veiligheid en digitalisering.
De coronacrisis raakt lokale handelaars bijzonder hard. De overheid sloot het merendeel van de winkels, maar staat handelaars wel toe hun zaak open te houden als afhaalpunt.. Goed bedoeld om de pijn wat te verzachten, maar voor de meeste winkels is dit in de praktijk moeilijk uitvoerbaar. Waar gaat het over en hoe kunnen steden en gemeenten hen helpen?