Het belang van aanwezigheidsregistratie voor de veiligheid van je bedrijf

Effectieve aanwezigheidsregistratie is cruciaal voor operationele efficiëntie en bedrijfsveiligheid. Door gebruik te maken van een slim aanwezigheidsregistratiesysteem kunnen niet alleen medewerkers, maar ook dienstverleners en bezoekers nauwkeurig worden geregistreerd. Zo beschik je automatisch over realtime data en weet je steeds wie er op kantoor is, wie van thuis werkt, wie er afwezig is en wanneer er bezoekers zullen langskomen. Dit garandeert de veiligheid van je organisatie én biedt waardevolle inzichten in de bezettingsgraad van het gebouw.

Wat is aanwezigheidsregistratie in bedrijven?

Aanwezigheidsregistratie, of attendance management, staat voor het registreren van de aanwezigheid van medewerkers. Moderne systemen bieden echter meer dan alleen een simpele in- en uitklokfunctie: ze zorgen voor een naleving van kantoordagen, bieden inzicht in werkpatronen én verhogen de veiligheid op de werkvloer door middel van geavanceerde toegangscontrole.

Een aanwezigheidsregistratie-app als slim aanwezigheidsregistratiesysteem

Een aanwezigheidsregistratiesysteem of -app is ontworpen voor het beheer van de aan- en afwezigheid van medewerkers en dienstverleners (denk bijvoorbeeld aan de poetsdienst). Dit gebeurt vaak aan de hand van badges met readers op kantoor en/of mobiele apps voor remote werkers. Een slim systeem vergemakkelijkt niet alleen het verwerken van aanwezigheidsgegevens en loonadministratie, maar zorgt ook voor naleving van arbeidswetgeving – inclusief thuiswerkpolicy - en de beveiliging van je kantoorgebouw en gevoelige ruimtes, zoals het kantoor van IT of finance.

Waarom is aanwezigheidsregistratie belangrijk?

Aanwezigheidsregistratie is meer dan het vastleggen wie er het gebouw binnenkomt of verlaat. Het waarborgt, zoals eerder gezegd, ook de veiligheid van je bedrijf. Koppel je systeem met je (bestaande) toegangscontrole om ervoor te zorgen dat enkel geautoriseerde personen toegang krijgen. Zo voorkom je dat mensen met kwaadwillige bedoelingen ronddwalen in je gebouw. Elke interactie met zo’n slim aanwezigheidsregistratiesysteem wordt namelijk vastgelegd, waardoor realtime data en een historisch overzicht van toegangslogs altijd beschikbaar is.

Beschikt je bedrijf over een up-to-date aanwezigheidslijst & evacuatielijst?

Een slim systeem voor aanwezigheidsregistraties komt met een platform waarin een beheerder of manager een realtime overzicht van de aanwezigheden kan terugvinden. Voor de veiligheid van de medewerkers is het van cruciaal belang om over een up-to-date aanwezigheidslijst te beschikken. Zo kan er bij noodsituaties snel ingegrepen worden.

Gerelateerd