Waarom de privacy van uw werknemers te grabbel ligt aan het onthaal

We shoppen massaal online en pakketjes laten leveren op het werk wordt steeds populairder. Privépakjes op de werkvloer is echter een delicaat gegeven. Veel bedrijven nemen draconische maatregelen om data van klanten en medewerkers te beschermen, maar tegelijkertijd ligt het privéleven van diezelfde medewerkers te grabbel aan het onthaal.

Wat gaat er mis met privépakjes op de werkvloer?

1. De afzender verraadt de inhoud

Het begint al met de afzender die bij 1 op 2 leveringen de inhoud verraadt. Bij een pakje van een grote webshop is het soms nog gissen naar de inhoud, maar een levering van “bijna-mama.be” is minder discreet. Vaak hoef je zelfs de afzender niet eens te lezen. Webshops verpakken hun leveringen in een duidelijke branding om hun merk in de kijker te zetten, niet zonder gevolgen voor de privacy.

2. De vorm van de verpakking onthult de aankoop

De afzender van het pakket is dus niet discreet, maar ook de vorm van de verpakking is vaak een probleem, denk maar aan wijnflessen of pampers. Hierdoor moeten collega’s en bezoekers zich niet eens afvragen wat de medewerker gekocht heeft.

3. Privépakketten kunnen leiden tot ongewenste waardeoordelen

De frequentie en aard van bestellingen, zoals zwangerschapskledij, gezondheidsproducten, dure merkkledij of tweedehandsartikelen, kunnen voor heel wat onnodige commentaar zorgen. Er kan een waardeoordeel ontstaan over de koopkracht van de collega en private informatie wordt onbedoeld blootgelegd.

4. Nieuwsgierige blikken geven onbedoelde inzichten

Niet enkel de receptiemedewerker heeft inzicht in de geleverde aankopen, ook medewerkers die hun eigen pakje komen ophalen, zien ongewild de bestellingen van hun collega’s. Nog erger zijn bezoekers die mogelijk inkijk hebben in de privéaankopen van werknemers van het bedrijf en hierover goedbedoeld hun gastheer aanspreken.

5. Zakelijke en privépakketten zijn een gevaarlijke cocktail

Doordat zowel privé- als zakelijke pakketjes samen beheerd worden aan het onthaal, ontstaat een reëel risico dat een privépakje onbedoeld geopend wordt door de receptiemedewerker of een collega. Een vergissing is snel gebeurd, met als gevolg een schending van het ‘pakketgeheim’.

Ook het pakketregister is een probleem

Het in- en uitschrijven van pakketten is niet enkel een repetitieve en tijdrovende activiteit, maar aangezien het om privégegevens van medewerkers gaat, dient dit ook volledig te voldoen aan de GDPR wetgeving.

Bekijk in deze video hoe Boerenbond met Bringme privépakketjes privé houdt op de werkvloer.

Gerelateerd