Hoe belangrijk is de Bringme Box in de strijd tegen climate change?

Bart Vercoutere, Hardware Director bij Bringme en tevens voormalig directeur van i-Cleantech Vlaanderen, lid van de raad van bestuur van Natuurpunt en voorzitter van de raad van deskundigen van Leuven2030 geeft toelichting over de rol van de Bringme Box in de transitie naar een koolstofarme samenleving.

Het is voor het klimaat vijf voor twaalf. De waarschuwingen van klimaatwetenschappers zijn duidelijk: we moeten maatschappelijk verantwoord handelen om onze planeet in veiligheid te stellen. Ondertussen staat wel vast dat e-commerce en de toenemende stroom aan pakketten onstuitbaar is. Het staat ook vast dat de maatschappelijke impact niet alleen een grote kost met zich meebrengt, maar ook nefast is voor klimaatverandering en de camionettisering van onze wegen.

Welke impact onze computer met deuren, beter bekend als de Bringme Box, heeft op deze problematiek, leg ik u graag even uit.

Het comfort als succesfactor

Het succes van e-commerce is te danken aan het gemak en de probleemloze ervaring die veel tijd bespaart aan de besteller. De Bringme Box is in 2005 bedacht door onze CEO als oplossing om het leefcomfort van bewoners van appartementen te verhogen, maar wel op een duurzame manier die kadert binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Online bestellingen kunnen altijd afgeleverd worden in een Bringme Box, ook als de bewoner niet thuis is. Dit is zo handig dat mensen het massaal gaan gebruiken, wat belangrijk is om het vliegwiel aan te drijven.

Maar waardoor heeft Bringme dan zo een belangrijke impact op het reduceren van de emissies?

1. Geen individuele thuisleveringen

De Bringme Boxen zorgen niet alleen voor gebruiksgemak, maar ze zijn ook goed voor het milieu. Door ze te plaatsen in de inkomruimte van appartementen en bedrijven worden heel wat individuele thuisleveringen gebundeld op één locatie. Een serieuze vermindering van het aantal ritten van koeriers en dus ook van CO2-uitstoot.

2. Een tweede en derde aanbieding wordt vermeden

In 30% van de thuisleveringen moet een koerier een tweede of derde keer langs komen omdat de bewoner niet thuis is. Door pakketten te laten leveren in de Bringme Box op het werk of thuis, vermijden we deze extra aanbiedingen van de koerier. De box heeft namelijk een 100% first time hit rate en neemt dus altijd pakketten aan.

3. Ook het retourneren van pakketten is winst

Wil je een pakket retourneren, dan kan ook dit via de box. Daardoor vermijden jij en je collega’s of medebewoners allemaal een individuele rit naar het postkantoor van waaruit het zou moeten verstuurd worden.

4. Leveren en ophalen wordt gebundeld

Doordat koeriers sowieso ter plaatse moeten komen om pakjes af te leveren, kunnen ze dan ook verzendingen en retours meenemen in dezelfde rit. Hierdoor is de ‘ophalingsrit’ uitgespaard.

5. Geen nodeloze rit dankzij slimme data

Doordat Bringme een Last Inch Operating System heeft ontwikkeld dat logistieke data inzichtelijk maakt, kunnen ritten veel beter gepland worden. Ligt er niets in de box dat moet opgehaald worden, dan komen ze ook niet langs. Geen nodeloze ritten, maar een intelligente planning die rekening houdt met real time informatie.

De impact beperkt zich niet tot het reduceren van CO2 en luchtvervuiling, maar we hebben ook op milieu en economie een positieve invloed.

Deeleconomie

Uber, AirBnB, Cambio zijn allemaal uitingen van het feit dat we meer en meer voorwerpen willen delen en enkel de functie zoeken. Bringme’s computer met deuren is vanuit de oorsprong een ‘shared asset’, je gebruikt de Bringme Box enkel op het moment dat je het nodig hebt en deelt het gebruik met collega’s of medebewoners in je residentie. Extra gebruiksgemak in de slimme stad van morgen combineren we met het verminderen van de ecologische voetafdruk en MVO.

Lokale economie

Bringme maakt het mogelijk dat elke lokale handelaar en dienstverlener kan leveren in de slimme box. Het is dus een extra verkoopkanaal voor de handelaars en lokale producenten dat het opzetten van korte keten business modellen ondersteunt.

En de box zelf?

Meer dan 80% van de massa van Bringme’s producten is circulair materiaal. Alle hout en aluminium is geproduceerd uit 100% reeds gebruikte materialen en is opnieuw recycleerbaar na gebruik. En dankzij het modulair ontwerp, kunnen de boxen terug uit elkaar gehaald worden, hersteld en herbruikt worden in meer dan één lifecycle. Ons productaanbod maakt niet enkel een circulaire economie mogelijk, ze zijn er ook het product van. Dat is belangrijk bij ecologisch verantwoord ondernemen.

Ik mag zonder schroom zeggen dat elke gebouw, nieuwbouw of grondige renovatie zou moeten voorzien zijn van zo’n slim systeem, want het ontbreken ervan is een aanslag op het milieu. De Bringme Box zorgt duidelijk voor minder ritten, minder CO2 en vooral meer lucht!

Gerelateerd