Dit zijn dé 5 investerings­criteria voor nieuwbouw­appartementen volgens beleggers

De lage rentes, economische onzekerheden en handelsoorlogen duwen beleggers naar vastgoedinvesteringen. Nieuwbouwappartementen zijn bijzonder in trek omdat ze gemakkelijk te verhuren en door te verkopen zijn. Ook toekomstig eigen gebruik, trekt de investeerder aan. Het aanbod is erg groot, dus onderzochten we bij beleggers en vermogenden waar het ideale investeringsappartement aan moet voldoen.

1. Een prijsvork van € 180.000 tot € 350.000 (exclusief kosten)

De investeerder die puur op verhuur focust, verkiest dikwijls een één-of twee-slaapkamerappartement dat verhuurd kan worden aan de meer welgestelde student of éénpersoonsgezin en limiteert zijn budget meestal tot € 290.000. De belegger die eerder uitkijkt naar een hybride functie van het appartement, voor investering of eigen gebruik (op latere leeftijd), is doorgaans bereid een gemiddelde prijs van € 380.000 (excl. staanplaats, btw en kosten) te betalen.

2. Een concurrentieel verhuurdersvoordeel

Voor investeerders is het essentieel om zich te onderscheiden van concurrerende verhuurders. Daarom vinden ze het steeds belangrijker dat er aan het appartement ondersteunende diensten aangeboden worden, zoals een pakjesservice, die de finale keuze van de huurder in hun voordeel kan beslechten.

3. Niet de oriëntatie, maar de omgeving is van belang

In tegenstelling tot kopers die voor eigen bewoning kopen, zijn investeerders minder geïnteresseerd in de oriëntatie van het appartement (lichtinval, zuidelijke tuin…) en meer geïnteresseerd in de omgeving en de nabije faciliteiten.

4. De stad als garantie tegen leegstand

De nabijheid van het centrum, openbaar vervoer, veilige fiets- en wandelpaden, sportinfrastructuur, eetgelegenheden, publieke ruimtes zoals pleinen en parken, grote werkgevers of universiteiten zijn vaak een voorwaarde alvorens investeerders interesse tonen. Deze elementen zien ze als een zekerheid om een vlotte verhuur te garanderen.

5. Veiligheidssleutels en toegangscontrole voor internationale huurders

In tegenstelling tot wat gedacht wordt, onderzoeken investeerders wel degelijk de veiligheidcriteria van het wooncomplex. Uit ervaring weten ze immers dat expats veiligheid als een belangrijk beslissingscriterium zien. Slimme toegangscontrole, camerabewaking en een veiligheidssleutel voor het appartement die niet kan gedupliceerd worden (waardoor onderverhuur onmogelijk wordt) zien ze echt als een meerwaarde.

Gerelateerd