Bedrijven hebben een systeem nodig om na te gaan wie toegang heeft tot een gebouw of een zone. Een slim systeem voor toegangscontrole combineert software en hardware op een uitgekiende manier, op één enkel platform. De voordelen? De veiligheid gaat erop vooruit en de administratie kost minder tijd. Denk: slimme bellen, QR-codelezers, en digitale sleutels en sloten.
Sommige bedrijven zweren nog altijd bij klassieke systemen voor toegangscontrole. Bezoekers en leveranciers melden zich aan bij de videofoon, waarna een receptionist de deur opent. Die bedrijven werken dan met mechanische sloten en sleutels en/of bedrijfsbadges en (RFID-)lezers om de toegang tot bepaalde zones te beperken.
Hoewel die aanpak eenvoudig en gebruiksvriendelijk lijkt, is het omslachtig om een klassiek systeem in te zetten:
Slimme systemen voor toegangscontrole bieden een oplossing voor deze uitdagingen.
Een slimme of 'smart' oplossing voor toegangscontrole maakt doorgaans deel uit van een groter ecosysteem. Ze kan op verschillende manieren worden uitgebreid tot een echte virtuele receptie, die de veiligheid te allen tijde garandeert en kostenbesparingen oplevert. Een belangrijk voordeel is dat bedrijven klein kunnen beginnen en geleidelijk kunnen upgraden naar een volledig slim toegangscontrolesysteem, mét een virtuele receptie.
Een slim systeem voor toegangscontrole begint bij de voordeur. De meest elementaire vorm is een slimme, standalone bel die met spraak en beeld duidelijke instructies geeft aan bezoekers en leveranciers. Dankzij die informatie weten ze wat er van hen wordt verwacht, zonder menselijke tussenkomst.
Bedrijven die ook bezoekers willen inpassen in hun oplossing voor toegangscontrole, maken de overstap naar een bezoekersbeheersysteem (visitor management system). Dat bestaat uit een balie voor bezoekers die samenwerkt met de slimme bel. De bel vertelt bezoekers om zich aan te melden bij de balie, ontgrendelt veilig de deur en houdt bij wie het gebouw binnenkomt en verlaat.
Bedrijven kunnen ook mailroom management of postkamerbeheer toevoegen om nóg veiliger te werken. Door een slimme pakjesautomaat te combineren met een slimme bel, kunnen ze garanderen dat alleen bevoegde personen hun gebouwen binnen kunnen. Denk maar aan koeriers en leveranciers.
Alle ruimten in het gebouw kunnen worden uitgerust met slimme sloten en sleutels, zodat (tijdelijke) werknemers of onderhoudsploegen er veilig en gemakkelijk toegang toe krijgen. Elke digitale sleutel kan zo worden geprogrammeerd dat hij toegang biedt tot elke ruimte waar de werknemer in kwestie binnen moet kunnen. Een erg handige functie die snel en eenvoudig te activeren is. Deuren, een postvak, een vergaderzaal ... met de sleutel kan de werknemer alles openen wat nodig is.
De sloten hoeven niet vervangen te worden bij verlies of diefstal en kunnen overal worden ingezet – zonder dat er kabels aan te pas komen. Bovendien zijn meerdere sleutelbossen en een ingewikkeld gedoe met badges voortaan verleden tijd. Zo bespaart het bedrijf op de levenscycluskosten.