Wat is toegangscontrole of toegangsbeheer?

Met een toegangscontrolesysteem bepaal je als bedrijf wie toegang heeft tot het gebouw. Dit biedt tal van voordelen, zoals verbeterde veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en tijdbesparing. Een toegangscontrolesysteem is een slimme combinatie van hardware en software en bestaat uit digitale deurbellen, QR readers en digitale sleutels en sloten.

Klassieke systemen voor toegangscontrole

Sommige bedrijven zweren nog altijd bij klassieke systemen voor toegangscontrole. Bezoekers en koeriers melden zich aan via een videofoon, waarna een receptionist de deur opent.

Hoewel die aanpak eenvoudig en gebruiksvriendelijk lijkt, is zo'n klassiek systeem erg omslachtig:

  • Er moet op elk moment personeel aanwezig zijn om de bezoekersflow in goede banen te leiden;
  • Het is moeilijk om plannings- en toegangsrechten af te dwingen of tijdsbeperkingen op te leggen aan medewerkers en dienstverleners.

Slimme systemen voor toegangscontrole bieden een oplossing voor deze uitdagingen.

Toegangscontrole of toegangsbeheer met een digitaal systeem

Een slimme oplossing voor toegangscontrole maakt doorgaans deel uit van een groter ecosysteem. Ze kan op verschillende manieren worden uitgebreid tot een volledige digitale receptie die de veiligheid ten alle tijden garandeert. Een groot voordeel is dat bedrijven klein kunnen beginnen en geleidelijk kunnen upgraden naar een volledig toegangscontrolesysteem met een onbemand onthaal.

Toegangscontrole begint al aan de voordeur

Toegangscontrole begint idealiter al bij de voordeur. De meest elementaire vorm is een slimme bel die duidelijke voice- en beeldinstructies geeft aan bezoekers en koeriers. Met die informatie weten ze wat er van hen wordt verwacht, zonder tussenkomst van een medewerker.

Combineer digitale toegangscontrole met bezoekersregistatie

Combineer je toegangscontrole met een bezoekersbeheersysteem (visitor management system) om voor externen de toegang vlot én veilig te laten verlopen. Zo'n systeem bestaat uit een aanmeldzuil voor bezoekers die samenwerkt met een digitale bel. De bel vertelt bezoekers om zich aan te melden bij de aanmeldzuil, ontgrendelt veilig de deur en houdt bij wie het gebouw binnenkomt en verlaat.

Ook koeriers passeren de toegangscontrole

Koeriers zijn externen en mogen dus ook niet zomaar het gebouw betreden. Een toegangscontrole kan gecombineerd worden met een slimme pakjesautomaat, zo kunnen bedrijven garanderen dat alleen bevoegde personen, zoals koeriers, het gebouw - na een succesvolle aanmelding aan de bel - gecontroleerd betreden.

Medewerkers krijgen een aangepaste toegangscontrole

Elke ruimte kan met slimme sloten en sleutels worden uitgerust, zodat medewerkers en onderhoudsploegen er veilig en gemakkelijk toegang toe krijgen. Elke digitale sleutel kan zo worden geprogrammeerd dat hij al dan niet toegang geeft tot bepaalde ruimtes. Zo kunnen de toegangsdeuren tot bepaalde departementen zoals IT of Finance enkel toegankelijk gesteld worden voor bepaalde medewerkers.

Wat kan een visitor management system voor je werkplek betekenen?

Gebruiksvriendelijker

Bezoekers en koeriers vlot aangemeld met een unieke QR-code.

Veiliger

Enkel geautoriseerde personen betreden na aanmelding het gebouw.

Kostenefficiënter

Een all-in-one systeem waarmee je tot €90.000 besparen.